Przepis na kaczkę z makaronem
Składniki:
- 400 g makaronu
- 500 g brokułów
- 500 g fileta z kaczki
- 3 średnie cebule
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki oleju
- Sól, pieprz, vegeta
Przygotowanie:
- Przygotowanie fileta z kaczki: Filet z kaczki nacinamy od strony skóry na krzyż, następnie nacieramy przyprawami (sól, pieprz, vegeta) i pozostawiamy w lodówce na 2-3 godziny, aby mięso przeszło przyprawami.
- Smażenie fileta: Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażymy fileta z kaczki na złoty kolor (około 2 minut z każdej strony, w zależności od grubości), zaczynając smażenie od strony skóry. Po usmażeniu zdejmujemy fileta z patelni i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
- Przygotowanie warzyw i makaronu: Na tej samej patelni dodajemy olej i smażymy pokrojoną w plastry cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy ugotowany makaron oraz ugotowane brokuły. Całość delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą, a następnie chwilę dusimy.
- Podanie: Filety z kaczki kroimy w plastry i układamy na gotowym daniu.
Smacznego!
Przepis pochodzi od P. Charsonów z agroturystyki w Gręzawie, pow. Żary.
