Kaczka z makaronem

Przepis na kaczkę z makaronem

Składniki:

  • 400 g makaronu
  • 500 g brokułów
  • 500 g fileta z kaczki
  • 3 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • Sól, pieprz, vegeta

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie fileta z kaczki: Filet z kaczki nacinamy od strony skóry na krzyż, następnie nacieramy przyprawami (sól, pieprz, vegeta) i pozostawiamy w lodówce na 2-3 godziny, aby mięso przeszło przyprawami.
  2. Smażenie fileta: Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażymy fileta z kaczki na złoty kolor (około 2 minut z każdej strony, w zależności od grubości), zaczynając smażenie od strony skóry. Po usmażeniu zdejmujemy fileta z patelni i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
  3. Przygotowanie warzyw i makaronu: Na tej samej patelni dodajemy olej i smażymy pokrojoną w plastry cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy ugotowany makaron oraz ugotowane brokuły. Całość delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą, a następnie chwilę dusimy.
  4. Podanie: Filety z kaczki kroimy w plastry i układamy na gotowym daniu.

Smacznego!

Przepis pochodzi od P. Charsonów z agroturystyki w Gręzawie, pow. Żary.

jagoda
Author: jagoda

Kaczka z makaronem

Zobacz inne przepisy