Kociołek gospodyni

Przepis na kociołek mięsny z warzywami

Składniki:

  • 2 kg różnego rodzaju mięsa (np. karkówka, łopatka, szynka, żeberka)
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 2 papryki zielone
  • 2-3 marchewki
  • 2-3 cukinie
  • Por
  • 1 średni seler
  • 2 brokuły
  • 2 kalafiory
  • Kapusta
  • 2 kg ziemniaków
  • Kilka cebul
  • Szklanka wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie, ale polepsza smak)
  • Tłuszcz do smażenia (słonina lub olej)
  • Przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, majeranek)
  • Gałązki rozmarynu i tymianku do smaku
  • Duży pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Układanie składników: W kociołku układamy warstwami pokrojone w grube plastry mięso oraz pokrojoną w duże paski paprykę (czerwoną, żółtą i zieloną). Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki, grubo pokrojoną kapustę, seler, por oraz cebulę pokrojoną na ćwiartki. W trakcie układania lekko doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem.
  2. Smażenie mięsa: Podsmażamy wszystko na smalcu lub oleju, aż warzywa i mięso nabiorą złotego koloru.
  3. Duszenie: Podlewamy całość wodą, przykrywamy i dusimy przez około 30 minut, aż mięso stanie się miękkie.
  4. Dodawanie ziemniaków i przypraw: Gdy mięso jest już wstępnie uduszone, dodajemy pokrojone w ćwiartki ziemniaki oraz gałązki tymianku i rozmarynu. Po chwili wrzucamy pokrojoną w grubsze plastry cukinię, różyczki kalafiora oraz brokuła. Dolewamy czerwone wino (jeśli używamy).
  5. Finalne duszenie: Dusimy wszystko przez kolejne 15 minut, sprawdzając miękkość mięsa i warzyw. Mięso powinno być bardzo miękkie, a warzywa uduszone na pół twardo.
  6. Podanie: Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Najlepiej smakuje, gdy podajemy je na świeżym powietrzu, w towarzystwie, popijając lampką czerwonego wina.

Smacznego!

Przepis pochodzi z agroturystyki P. Filipowicz „Koziołek Suchodołek” w Suchodole, pow. Żary.

jagoda
Author: jagoda

Zobacz inne przepisy