Przepis na kociołek mięsny z warzywami
Składniki:
- 2 kg różnego rodzaju mięsa (np. karkówka, łopatka, szynka, żeberka)
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 2 papryki zielone
- 2-3 marchewki
- 2-3 cukinie
- Por
- 1 średni seler
- 2 brokuły
- 2 kalafiory
- Kapusta
- 2 kg ziemniaków
- Kilka cebul
- Szklanka wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie, ale polepsza smak)
- Tłuszcz do smażenia (słonina lub olej)
- Przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, majeranek)
- Gałązki rozmarynu i tymianku do smaku
- Duży pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
- Układanie składników: W kociołku układamy warstwami pokrojone w grube plastry mięso oraz pokrojoną w duże paski paprykę (czerwoną, żółtą i zieloną). Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki, grubo pokrojoną kapustę, seler, por oraz cebulę pokrojoną na ćwiartki. W trakcie układania lekko doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i majerankiem.
- Smażenie mięsa: Podsmażamy wszystko na smalcu lub oleju, aż warzywa i mięso nabiorą złotego koloru.
- Duszenie: Podlewamy całość wodą, przykrywamy i dusimy przez około 30 minut, aż mięso stanie się miękkie.
- Dodawanie ziemniaków i przypraw: Gdy mięso jest już wstępnie uduszone, dodajemy pokrojone w ćwiartki ziemniaki oraz gałązki tymianku i rozmarynu. Po chwili wrzucamy pokrojoną w grubsze plastry cukinię, różyczki kalafiora oraz brokuła. Dolewamy czerwone wino (jeśli używamy).
- Finalne duszenie: Dusimy wszystko przez kolejne 15 minut, sprawdzając miękkość mięsa i warzyw. Mięso powinno być bardzo miękkie, a warzywa uduszone na pół twardo.
- Podanie: Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Najlepiej smakuje, gdy podajemy je na świeżym powietrzu, w towarzystwie, popijając lampką czerwonego wina.
Smacznego!
Przepis pochodzi z agroturystyki P. Filipowicz „Koziołek Suchodołek” w Suchodole, pow. Żary.
