Zapraszamy Państwa na przepyszne „koryto zamostowskie”, składające się z pieczystego dziczyzny, parowanych warzyw, ziemniaków w śmietanie oraz musu z czerwonych buraczków.
Dziczyznę, najlepiej dzicze żeberka, schab lub kawałki łopatki, marynujemy w dowolny sposób, nie zapominając o miodzie i jałowcu. Marynata może być sucha lub mokra, ale czas jej oddziaływania nie powinien być krótszy niż 24 godziny. Porcje mięsa obsmażamy na gorącym tłuszczu, a następnie dusimy do miękkości, dodając dobre czerwone wino (wersja dla dzieci i młodzieży – bez wina).
Warzywa takie jak marchew, brokuły, brukselka czy kalafior gotujemy na parze. Pokrojone w plastry ziemniaki układamy warstwami w żaroodpornym naczyniu, przesypujemy pieprzem i solą, zalewamy 30% śmietaną, dodajemy łyżkę masła i pieczemy w piekarniku przez około 100 minut w temperaturze 180°C.
Zmiksowane czerwone buraczki podgrzewamy na maśle i doprawiamy do smaku.
Topolowe, drewniane koryto wykładamy liśćmi z rabarbaru, kapusty lub innymi zielonymi elementami z ogrodu czy lasu. Na nie układamy upieczone kawałki dziczyzny, obkładamy parowanymi warzywami i dodajemy owoce brzoskwiń, jabłek czy gruszek z własnych kompotów.
Do tak przygotowanego zestawu niezbędna będzie nalewka farmaceutów.

Smacznego!
