Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego)
- 1-2 jajka
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 cebula (pokrojona w drobną kostkę)
- Natka pietruszki (dużo)
- 1-2 kajzerki lub bułka tarta
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- Zioła prowansalskie
- Sól (odrobina)
- 250 g sera feta
- 5-6 suszonych pomidorów
Przygotowanie:
- Przygotowanie składników: Piekarnik nagrzewamy do 180-200°C. Do dużej miski wkładamy mięso mielone, jajka, drobno posiekany czosnek, pokrojoną cebulę, natkę pietruszki oraz majeranek, oregano, tymianek, paprykę w proszku, zioła prowansalskie i bułkę tartą (lub połowę kajzerek). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Pamiętaj, aby nie przesadzić z solą, ponieważ feta i suszone pomidory są już dość słone.
- Formowanie pieczeni: Połowę przygotowanej masy mięsnej wkładamy do foremki na pasztet lub dwóch mniejszych foremek. Pokrojony w kostkę ser feta układamy na pierwszej warstwie mięsa. Następnie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i przykrywamy pozostałą częścią mięsa, starając się zamknąć fetę i pomidory po bokach, aby nie wyszły podczas pieczenia.
- Pieczenie: Pieczeń wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 200°C, aż mięso się ładnie zrumieni.
- Podanie: Po wyjęciu z piekarnika warto poczekać chwilę, aby pieczeń lekko ostygła. Zbyt gorąca pieczeń może się rozpaść. Po ostygnięciu kroimy na plastry i podajemy.
Smacznego!
Przepis pochodzi od P. Bosiackich z agroturystyki w Starym Jaromierzu pod Wolsztynem.
