Przepis na pieczeń rzymską z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego)
  • 1-2 jajka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 cebula (pokrojona w drobną kostkę)
  • Natka pietruszki (dużo)
  • 1-2 kajzerki lub bułka tarta
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • Zioła prowansalskie
  • Sól (odrobina)
  • 250 g sera feta
  • 5-6 suszonych pomidorów

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie składników: Piekarnik nagrzewamy do 180-200°C. Do dużej miski wkładamy mięso mielone, jajka, drobno posiekany czosnek, pokrojoną cebulę, natkę pietruszki oraz majeranek, oregano, tymianek, paprykę w proszku, zioła prowansalskie i bułkę tartą (lub połowę kajzerek). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Pamiętaj, aby nie przesadzić z solą, ponieważ feta i suszone pomidory są już dość słone.
  2. Formowanie pieczeni: Połowę przygotowanej masy mięsnej wkładamy do foremki na pasztet lub dwóch mniejszych foremek. Pokrojony w kostkę ser feta układamy na pierwszej warstwie mięsa. Następnie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory i przykrywamy pozostałą częścią mięsa, starając się zamknąć fetę i pomidory po bokach, aby nie wyszły podczas pieczenia.
  3. Pieczenie: Pieczeń wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 200°C, aż mięso się ładnie zrumieni.
  4. Podanie: Po wyjęciu z piekarnika warto poczekać chwilę, aby pieczeń lekko ostygła. Zbyt gorąca pieczeń może się rozpaść. Po ostygnięciu kroimy na plastry i podajemy.

Smacznego!

Przepis pochodzi od P. Bosiackich z agroturystyki w Starym Jaromierzu pod Wolsztynem.

jagoda
Author: jagoda

pieczeń rzymska z suszonymi pomidorami

Zobacz inne przepisy