Schab z dzika faszerowany sarniną

Przepis na schab z dzika faszerowany sarniną

Składniki:

  • Schab z dzika (grubszy plaster)
  • Mięso z sarny (mielone)
  • 1 jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek (opcjonalnie, drobno posiekany)
  • Panierka (bułka tarta)
  • Tłuszcz do smażenia (np. masło lub olej)
  • Sos borowikowy do podania

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie schabu: Wyciąć ze schabu grubszy plaster, a następnie rozciąć go, ale nie do końca. Następnie rozbić obydwa płaty, tworząc kieszeń, do której będzie można włożyć farsz.
  2. Przygotowanie farszu: Mięso z sarny zmielić na średnich oczkach. Dodać jajko, przyprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem do smaku.
  3. Faszerowanie schabu: Napełnić kieszeń w schabie przygotowanym mięsem sarny, a następnie zaklepać boki, aby farsz nie wypłynął podczas smażenia.
  4. Panierowanie i smażenie: Obtoczyć schab w panierce (bułka tarta) i smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż mięso będzie złociste i dobrze usmażone.
  5. Podanie: Podawać z sosem borowikowym, który doskonale pasuje do tego dania.

Smacznego!

Przepis pochodzi z gospodarstwa P. Sroków z Letnicy pod Zieloną Górą.

jagoda
Author: jagoda

Zobacz inne przepisy