Przepis na syrop z kwiatów mniszka
Składniki:
- 200 kwiatów mniszka
- 1 kg cukru
- 2 cytryny
- 1 l wody
Przygotowanie:
- Przygotowanie kwiatów: Opłukaj dokładnie 200 kwiatów mniszka i osusz je.
- Gotowanie: W dużym garnku zalej kwiaty wodą. Dodaj do nich wyszorowane i pokrojone w plastry cytryny. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut.
- Odstawienie: Po ugotowaniu, zdejmij garnek z ognia i odstaw na 12 godzin, aby mieszanka dobrze się zaparzyła.
- Cedzenie: Po upływie czasu, przecedź całość przez gazę, dokładnie wyciskając płyn z kwiatów.
- Dodanie cukru: Do uzyskanego płynu dodaj cukier i gotuj całość na małym ogniu, aż odparuje około 1/3 płynu. Syrop powinien mieć konsystencję lejącego miodu.
- Przechowywanie: Gorący syrop przelej do słoiczków, a następnie zakręć je.
Zastosowanie: Syrop doskonale nadaje się do naleśników, słodzenia herbaty lub jako dodatek do deserów. Dodatkowo ma właściwości łagodzące kaszel.
Ewa Mitowska
