Wakacje na wsi bezpieczne i higieniczne? Oczywiście!
Zbliżają się wakacje, tak wyczekiwane po wymagającym poświęceń okresie narodowej kwarantanny. Czas, aby zaplanować letni wypoczynek, najlepiej na polskiej wsi. Poznaj zasady bezpiecznego wypoczynku w gospodarstwie agroturystycznym.
Polska wieś to kolebka naszej kultury, która przetrwała w swej nierozerwalnej więzi z naturą do dziś. To miejsce, gdzie oprócz trudu pracy, znajduje się przestrzeń, harmonia i spokój. Wszystko to, co jest nam w obecnych czasach tak potrzebne. Do tych naturalnych przymiotów wsi, tak cennych dla wypoczynku, obecnie możemy dołożyć jeszcze higieniczność i bezpieczeństwo kwaterunku. Poznajmy więc zasady, jakimi kierować się będą gospodarze, aby przygotowywać i obsłużyć twój pobyt w ich kwaterach.
Podstawowa zasada:
Pierwszą i nadrzędną zasadą, która obejmuje wszystkich obecnych w gospodarstwie agroturystycznym, jest ZASADA WSPÓŁODPOWIEDZIALNOŚCI ZA BEZPIECZEŃSTWO ZDROWOTNE POPRZEZ STOSOWANIE SIĘ DO OBOWIĄZUJĄCYCH PRZEPISÓW. Czas wypoczynku nie jest czasem odpoczynku od zasad higieny. Będąc na wakacjach tak samo, jak w domu, musimy przestrzegać zaleceń mających na celu niwelowanie zagrożenia zakażeniem koronawirusem.
Co oznacza dla nas współodpowiedzialność? Jest to zachowanie podstawowych zasad higieny:
- Utrzymywanie 1,5-2 m odstępu od otaczających nas osób
- Powściągliwe witanie się, tj. unikanie podawania rąk czy obejmowania się
- Dezynfekowanie rąk, zasłanianie nosa i ust oraz unikanie dotykania ich okolic
- W przypadku kichania zasłanianie ust łokciem lub chusteczką (którą należy później wyrzucić do zamkniętego kosza), a następnie dezynfekowanie rąk.
Ale UWAGA: jeżeli pozostajesz w kwarantannie, nie możesz wyjechać na wypoczynek. Gdy zaś obserwujesz u siebie lub w najbliższym otoczeniu objawy koronawirusa zrezygnuj z wyjazdu. W te wakacje na pewno znajdziesz inny termin na wakacyjny wypoczynek, gdy będziesz pewny swojego zdrowia.
Higieniczne wakacje w agroturystyce
Chętni na wypoczynek na wsi mogą liczyć, że kwatera, w której się zatrzymają, zapewni im higieniczne warunki.
- Każdy obiekt musi ustalić zasady, które pozwolą gościom utrzymywać 2 m odstępy pomiędzy sobą. Oznacza to, że gospodarstwo agroturystyczne zobowiązane jest tak zorganizować się, aby obecni w niej goście i pracownicy nie stykali się z sobą.
- W obiektach muszą pojawić się w widocznym miejscu instrukcji dotyczących podstawowych zasad higieny i przypominanie o regularnym myciu rąk, unikaniu dotykania twarzy, zakrywaniu nosa i ust oraz postępowania w przypadku kichania.
- Obiekt zobowiązany jest do zmniejszenia o połowę liczby osób przebywających w toaletach wspólnych. W takich sanitariatach może być wykorzystana ½ liczby dostępnych kabin. Wszystko to, aby umożliwić zachowanie dystansu społecznego min. 2 m.
- W obiektach muszą zostać wyłączone z użytku wszelkiego rodzaju fontanny, baseny, siłownie, fitness, place zabaw oraz wspólne miejsc przebywania osób zakwaterowanych (np. sale zabaw, sale i świetlice wypoczynkowe, wspólne kuchnie z możliwością przygotowywania samodzielnych posiłków, poidełek)
Reżim sanitarny w agroturystyce dotyczyć będzie również gastronomii:
- Zaleca się dostarczanie posiłków do pokojów. Jednakże, gdy jest to niemożliwe wskazane jest ustalenie godzin posiłków dla poszczególnych rodzin/osób z danego pokoju, w przypadku dysponowania wspólną jadalnią dla większej liczby gości (kilka rodzin).
- Wyłączenie możliwości korzystania z bufetu, możliwość serwowania posiłków w jadalni pod warunkiem zachowania minimum 2 m odległości między osobami spożywającymi posiłek.
- Uwzględnienie czasu na czynności porządkowe pomiędzy rotacją gości korzystających z jadalni lub kuchni.
- Każdorazowe dezynfekowanie stolika po zakończeniu obsługi gości lokalu gastronomicznego przy danym stoliku, wraz z wymianą serwet, obrusa i podkładek pod talerze. Po zakończonej dezynfekcji stolika powinien zostać oznaczony (zdezynfekowano)
- Regularne (kilka razy w ciągu dnia) czyszczenie powierzchni wspólnych, z którymi stykają się klienci, np. klamek, poręcz, uchwytów blatów, oparcia, krzeseł.
- Umieszczenie przy wejściu do jadalni dozownika ze środkiem do dezynfekcji, ręczników jednorazowych oraz koszy na odpady zmieszane regularnie opróżniane.
- Zapewnienie, w miarę możliwości, częstego wietrzenia jadalni i kuchni.
- Umieszczenie przy wejściu informacji o maksymalnej liczbie gości w jadalni.
- Zastąpienie solniczek, pieprzniczek, cukiernic saszetkami.
- Mycie naczyń i sztućców w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze co najmniej 60 oC lub wyparzenie.
- Preferowane jednorazowe sztućce.
Wiele czynności w agroturystyce jest wykonywanych poza zasięgiem naszego wzroku. Również pracownicy zobowiązani są do przestrzegania norm sanitarnych, aby wspólny pobyt na wsi był bezpieczny dla wszystkich:
- Przed rozpoczęciem przyjmowania gości należy przeszkolić pracowników z zasad zachowania dystansu społecznego w tym powitania gości bez bliskich kontaktów i uścisku dłoni.
- Należy również przekazać pracownikom recepcji, że wymagane jest, aby przed zatwierdzeniem rezerwacji, przekazali klientowi informację, że w obiekcie nie może przebywać osoba poddana kwarantannie, izolacji (osoba chora na Covid-19), zakażona SARS CoV-2
- Wymagane jest zorganizowanie stanowisk pracy tak, aby zachować 1,5 m odstępy pomiędzy pracownikami i gośćmi. Od pracowników wymagane jest zachowanie czystego stanowiska pracy, szczególnie po zakończonym dniu pracy. Prowadzący wypoczynek musi uczulać pracowników na regularną dezynfekcję powierzchni często dotykanych.
- Prowadzący gospodarstwo agroturystyczne i jego pracownicy muszą mieć zapewnione środki ochrony indywidualnej:
- płyny dezynfekcyjne konieczne do czyszczenia powierzchni wspólnych
- maseczki ochronne, którymi zakryte zostaną usta i nos
- rękawice jednorazowe i jednorazowe fartuchy z długimi rękawami (w razie potrzeby)
- preparaty do dezynfekcji rąk
- Przed rozpoczęciem pracy (tuż po pojawieniu się w miejscu pracy), jak również pomiędzy czynnościami (wyrzucanie śmieci, sprzątanie etc.) obowiązkowo należy dokładnie umyć ręce wodą z mydłem zgodnie z instrukcją znajdującą się przy umywalce i dezynfekować osuszone dłonie środkiem na bazie alkoholu (min. 60%), czynność tę należy powtarzać regularnie.
Pracownicy mający kontakt z gośćmi muszą mieć zapewnione regularne pranie i czyszczenie odzieży (pranie w temperaturze, co najmniej 60oC z dodatkiem detergentu).
- Pracownicy muszą mieć ograniczone możliwości korzystania z przestrzeni wspólnych, tak aby się nie stykać. Same zaś pomieszczenia, w miarę możliwości, powinny być regularnie wietrzone. W tym celu zalecane jest:
- wprowadzenie różnych godzin przerw między zmianami,
- zmniejszenie liczby pracowników korzystających ze wspólnych obszarów w danym czasie (np. przez rozłożenie przerw na posiłki).
- O ile to możliwe, zalecane jest, aby prowadzący gospodarstwo wspierał swoich pracowników w dojazdach do miejsca pracy, tak aby unikali podróży środkami komunikacji publicznej.
- Przygotowanie procedury postępowania na wypadek wystąpienia sytuacji podejrzenia zakażenia i skuteczne poinstruowanie pracowników.
