W module kuchnia znajdziesz przepisy kulinarne, inspiracje, porady. Kulinarna podróż w różne zakątki Polski. Przepisy członków Polskiej  Federacji Turystyki Wiejskiej “Gospodarstwa Gościnne” https://pftw.pl/
https://odpoczywajnawsi.pl/kuchnia/

60-letni przepis na piernik – pomorskie

2020-05-26T10:29:09+02:0026 maja, 2020|

Potrzebne składniki: 4 szklanki mąki 2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2 jaja 25 dag masła Półtorej paczki przyprawy do piernika 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki kakao 10 łyżek powideł lub dżemu śliwkowego Orzechy, rodzynki, skórka pom [...]

Galaretka z czarnej porzeczki – mazowieckie

2020-05-13T11:16:38+02:0013 maja, 2020|

Potrzebne składniki: Czarna porzeczka 2 kg, cukier 1,5 kg, 1/4 szklanki wody Przygotowanie: Oderwać z gron, umyć, osączyć na sicie. Następnie należy wsypać je do garnka, wlać ok. 1/4 szklanki wody, wsypać 1 kg cukru . Gotować na małym ogniu [...]

Kwas z czerwonych buraków – mazowieckie

2020-05-13T11:07:23+02:0013 maja, 2020|

Potrzebne składniki: buraki ćwikłowe ekologiczne lub wiadomego źródła ok. 2 kg, woda przegotowana, ostudzona tyle ile wejdzie do słoja ok. 2 l, łyżka soli, listek laur 2-3 , 3-4 ziele ang., 3-4 ząbki czosnku Przygotowanie: uraki ćwikłowe umy [...]

Sok malinowy – mazowieckie

2020-05-13T10:45:00+02:0013 maja, 2020|

Potrzebne składniki: Czarna porzeczka 2 kg, cukier 700 g, woda 1/2 szklanki Przygotowanie: Oderwane od gałązek porzeczki wypłukać, osączyć na sitku. Włożyć do garnka z grubym dnem i wlać wodę. Gotować na małym ogniu aż puszczą sok, zamieszać [...]

Pasztet domowy – mazowieckie

2020-05-13T10:39:22+02:0013 maja, 2020|

Potrzebne składniki: 1 kg mięso wieprzowe łopatka, podgardle, królicze, drobiowe 20 dkg wątróbki wieprzowej lub drobiowej 1 mała marchewka, pietruszka korzeń kawałek pora 2 cebule 2 łyżki majeranku 2 łyżeczki domowej "jarzynki" łyżka oleju 2 jajka [...]

Ser kozi z czosnkiem niedźwiedzim – mazowieckie

2020-05-13T10:20:48+02:0013 maja, 2020|

Potrzebne składniki: Mleko kozie 5 l, podpuszczka w proszku (na czubek noża), 50 ml letniej wody, płaska łyżka soli grubej, czosnek niedżwiedzi duża łyżka Przygotowanie: Mleko podgrzewamy w garnku do 36 C cały czas mieszając. Dodajemy rozpus [...]

Pieczony udziec z kozy – mazowieckie

2020-05-13T10:10:55+02:0013 maja, 2020|

Potrzebne składniki: Udziec kozi 2,5 kg, sól kam. 1 płaska łyżka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki, troszkę tymianku i rozmarynu, suszonych warzyw 2 łyzki, olej rzepakowy 100 ml, cebula 2 sztuki, główka czosnku Przygotowanie: Udz [...]

Pstrąg z grilla – pomorskie

2020-05-13T10:02:24+02:0013 maja, 2020|

Potrzebne składniki: Świeży, wypatroszony pstrąg ok. 400g, marchewka, pietruszka, seler, por, 2 łyżki koperku, łyżka koncentratu pomidorowego, pół łyżeczki soli Przygotowanie: Umyj i dokładnie osusz pstrąga. Ułóż na folii aluminiowej. Warzyw [...]

Kociołek – pomorskie

2020-05-13T09:48:43+02:0013 maja, 2020|

Potrzebne składniki: • 1 młoda kapusta • 5 marchewek • 3 pietruszki • 4 łodygi selera naciowego lub kawałek selera • 250 g pieczarek • 3 cebule • 1 kg ziemniaków • 400 g suchej i namoczonej przez noc fasoli • 120 ml tłuszczu (u mnie olej, który zo [...]

Chleb z mąki krupczatki – pomorskie

2020-05-12T10:34:47+02:0012 maja, 2020|

Potrzebne składniki: 1kg mąki krupczatki 50g drożdży 1 szklankę otrębów pszennych 6 łyżek łuskanego słonecznika 6 łyżek siemienia lnianego 3 łyżki sezamu 1,5 łyżki łuskanej dyn 3 łyżki cukru 1,5 łyżki soli 900 ml letniej wody Przygotowanie: [...]

Przejdź do góry