Smaki Regionów2020-05-29T10:56:46+00:00

Kuchnia Regionalna

60-letni przepis na piernik – pomorskie2020-05-26T10:29:09+00:00
Potrzebne składniki:

4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2 jaja
25 dag masła
Półtorej paczki przyprawy do piernika
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
4 łyżki kakao
10 łyżek powideł lub dżemu śliwkowego
Orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa

Przygotowanie:

W garnku lekko podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło i cukier, dodajemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, kakao i sodą. Miksujemy i dodajemy jajka. Jak ciasto wyrobione dodajemy powidła – mieszamy a następnie bakalie w ilości wg uznania.
Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem i wstawiamy do piekarnika. Pieczenie zależne od naszego piekarnika, najlepiej przez pierwsze 20 min grzałka dolna a następnie: góra i dół.
Pieczemy około 40 min w tem. 1800 C.
Przestudzone lekko lukrujemy.

Przepis otrzymany od Gospodarstwo Agroturystyczne Jarzębinka Pani Krystyny Drąg – pomorskie – www.jarzebinka.agroturystyka.pl

Galaretka z czarnej porzeczki – mazowieckie2020-05-13T11:16:38+00:00
Potrzebne składniki:

Czarna porzeczka 2 kg, cukier 1,5 kg, 1/4 szklanki wody

Przygotowanie:

Oderwać z gron, umyć, osączyć na sicie. Następnie należy wsypać je do garnka, wlać ok. 1/4 szklanki wody, wsypać 1 kg cukru . Gotować na małym ogniu aż puści sok, zamieszać. Odlać ok.300- 400 ml soku. Resztę przetrzeć przez sito, dodać 0,5 kg cukru, zagotować, od czasu do czasu mieszając. Przelać do wyprażonych słoiczków, zamknąć i gotowe.
Galaretka wykorzystywana jest na różne sposoby jako deser, do smarowania kanapek, do przekładania ciast, wafli, do dekoracji deserów, tortów, jako miły, witaminowy upominek, itp. Galaretka z czarnej porzeczki w 2018r. zdobyła nagrodę ” Perła 2018″ za najlepszy regionalny produkt żywnościowy, w 2019 Laur Marszałka woj. mazowieckiego, od maja 2019 r. wpisana jest na Listę Produktu Tradycyjnego woj. mazowieckiego.

Przepis otrzymany od Gospodarstwo Agroturystyczne u Ani – mazowieckie – http://agrokaweczyn.com/

Kwas z czerwonych buraków – mazowieckie2020-05-13T11:07:23+00:00
Potrzebne składniki:

buraki ćwikłowe ekologiczne lub wiadomego źródła ok. 2 kg, woda przegotowana, ostudzona tyle ile wejdzie do słoja ok. 2 l, łyżka soli, listek laur 2-3 , 3-4 ziele ang., 3-4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

uraki ćwikłowe umyć, obrać, pokroić w plastry, włożyć do słoja z przyprawami, na wierzchu buraki. W ostudzonej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy roztworem warzywa tak, aby całe były nią przykryte. Przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-6 dni. Po tym czasie zakwas przecedzamy, przelewamy do wyparzonych butelek i trzymamy w lodówce.
Kwas pijemy najlepiej szklaneczkę codziennie, możemy z niego zrobić barszczyk. Zawiera bardzo dużo witamin, mikroskładników, itd.

Przepis otrzymany od Gospodarstwo Agroturystyczne u Ani – mazowieckie – http://agrokaweczyn.com/

Sok malinowy – mazowieckie2020-05-13T10:45:00+00:00
Potrzebne składniki:

Czarna porzeczka 2 kg, cukier 700 g, woda 1/2 szklanki

Przygotowanie:

Oderwane od gałązek porzeczki wypłukać, osączyć na sitku. Włożyć do garnka z grubym dnem i wlać wodę. Gotować na małym ogniu aż puszczą sok, zamieszać. Przecedzić przez sito, dodać cukier, zagotować, przelać do butelek, zamknąć. Pozostałość wkładam do słoiczków i pasteryzuję, świetna, zamiast błonnika. Sok z cz. porzeczki jest bardzo zdrowy, zawiera dużo witaminy C, bez rozcieńczania, do napojów, deserów, do jogurtów nat., twarogów.

Przepis otrzymany od Gospodarstwo Agroturystyczne u Ani – mazowieckie – http://agrokaweczyn.com/

Pasztet domowy – mazowieckie2020-05-13T10:39:22+00:00
Potrzebne składniki:

1 kg mięso wieprzowe łopatka, podgardle, królicze, drobiowe
20 dkg wątróbki wieprzowej lub drobiowej
1 mała marchewka, pietruszka korzeń
kawałek pora
2 cebule
2 łyżki majeranku
2 łyżeczki domowej "jarzynki"
łyżka oleju
2 jajka surowe
3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mięso i warzywa wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować 1 godzinę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić wątróbkę i cebulę. Podsmażyć całość i odstawić do wystygnięcia. Do miski wrzucić ugotowane wcześniej mięso (oddzielić od kości) i warzywa, wątróbkę z cebulą i słoninę. Wszystko zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Do masy dodać jajko, majeranek, bułkę tartą, "jarzynkę, sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem, włożyć masę pasztetową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę.
Pasztet domowy będzie doskonały do deski wędlin i mięs, na gorąco do drugiego dania, pysznie smakuje z sosami.

Przepis otrzymany od Gospodarstwo Agroturystyczne u Ani - mazowieckie - http://agrokaweczyn.com/

Ser kozi z czosnkiem niedźwiedzim – mazowieckie2020-05-13T10:20:48+00:00
Potrzebne składniki:

Mleko kozie 5 l, podpuszczka w proszku (na czubek noża), 50 ml letniej wody, płaska łyżka soli grubej, czosnek niedżwiedzi duża łyżka

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy w garnku do 36 C cały czas mieszając. Dodajemy rozpuszczoną podpuszczkę i sól. Mieszamy trzepaczką, lub drewnianą łyżką delikatnym ruchem “góra-dół”, przez jakieś 30 sekund. Przykrywamy naczynie i odstawiamy na ok. 0,5 godz. lub więcej, aż mleko się zetnie. Gdy skrzep będzie przypominał gładką masę, a na wierzchu pojawi się serwatka, kroimy go (w szachownicę o boku 1cm) i delikatnie podgrzewamy. Zbieramy serwatkę, delikatnie mieszamy, dalej zlewamy serwatkę. Następnie skrzep przekładamy najlepiej sitkiem do miski dodajemy czosnek niedżwiedzi, mieszamy i wykładamy formy- siteczka. Odstawiamy na kratce do odciekania, uciskamy lub obciążamy. Na drugi dzień wykładamy z formy , gotowy do spożycia lub do dalszego dojrzewania w lodówce. Podajemy jako przystawkę samą lub np. z papryką świeżą lub marynowaną, z bazylią i pomidorami, do kanapek. Mleko pochodzące od szczęśliwej kozy, z gospodarstwa agrot. będącego członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.

Przepis otrzymany od Gospodarstwo Agroturystyczne u Ani – mazowieckie – http://agrokaweczyn.com/

Pieczony udziec z kozy – mazowieckie2020-05-13T10:10:55+00:00
Potrzebne składniki:

Udziec kozi 2,5 kg, sól kam. 1 płaska łyżka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki, troszkę tymianku i rozmarynu, suszonych warzyw 2 łyzki, olej rzepakowy 100 ml, cebula 2 sztuki, główka czosnku

Przygotowanie:

Udziec kozi opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i włożyć do miski.
Przyprawy, olej, sól, roztarty czosnek umieścić w misce, dokładnie wymieszać i natrzeć udziec z każdej strony, schować do lodówki najlepiej na dobę. Udziec włożyć do rękawa lub naczynia do pieczenia z przykrywą, dodać cebulę pokrojoną w plastry, piec w nagrzanym piekarniku na 220°C, grzanie góra/dół, piec 30 minut, zmniejszyć temperaturę na 190°C i piec dalej ok. 60 minut.
Podawać można na zimno lub na ciepło.

Przepis otrzymany od Gospodarstwo Agroturystyczne u Ani – mazowieckie – http://agrokaweczyn.com/

Pstrąg z grilla – pomorskie2020-05-13T10:02:24+00:00
Potrzebne składniki:

Świeży, wypatroszony pstrąg ok. 400g, marchewka, pietruszka, seler, por, 2 łyżki koperku, łyżka koncentratu pomidorowego, pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

Umyj i dokładnie osusz pstrąga. Ułóż na folii aluminiowej. Warzywa obierz i pokrój w słupki o długości 2 cm. Wszystko wymieszaj i dodaj koncentrat pomidorowy i połowę ilości soli. Faszeruj pstrąga, a na wierzchu posyp koperkiem i resztą soli. Zawiń szczelnie folią aluminiową. Włóż do lodówki na minimum 4 godziny, a nawet na całą noc. Po zamarynowaniu pstrąga rozgrzej grill, ułóż rybę na ruszcie i grilluj z każdej strony po 15 minut. Farsz z ziół - drugi wariant podania pstrąga. Posolonego pstrąga wysmaruj w środku marynatą (z dwóch łyżek oleju i pieprzu), do środka ryby włóż natkę pietruszki, świeży koper i ząbek czosnku. Zawiń w folię aluminiową, grilluj przez 15 minut, do miękkości

Przepis otrzymany od Pokoje Gościnne w Komninie - pomorskie -www.komnino.pl

Kociołek – pomorskie2020-05-13T09:48:43+00:00
Potrzebne składniki:

• 1 młoda kapusta • 5 marchewek • 3 pietruszki • 4 łodygi selera naciowego lub kawałek selera • 250 g pieczarek • 3 cebule • 1 kg ziemniaków • 400 g suchej i namoczonej przez noc fasoli • 120 ml tłuszczu (u mnie olej, który został po zjedzeniu suszonych pomidorów) • woda • 3-4 łyżki wędzonej słodkiej papryki • 10 ząbków czosnku • 1 łyczka kminku
• 1 łyczka soli • 5 listków laurowych • kilkanaście ziela angielskich • 2 łyżeczki cząbru • 1 łyżka majeranku • 2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej lub ostra papryka

Przygotowanie:

Przez noc moczę fasolę w wodzie. Wszystkie warzywa obieram i kroję na kawałki, takie, jaki mi odpowiadają wielkością. Zewnętrznymi liśćmi kapusty wkładam kociołek, reszta kapusty szatkuję. Wrzucam poszatkowaną kapustę, fasolę z wodą w której się moczyła, obrane i pokrojone marchwie, pietruszki, łodygi selera, pieczarki, cebulę, ziemniaki oraz wszystkie przyprawy. Dolewam wodę, dokładnie tyle, aby przykryła warzywa i olej. Zamykam liście kapusty i lekko dociskam.  Garnek przykrywam, zamykam i wstawiam w ognisko. Taka duszonka gotuje się około 60-75 minut. Nakładam w miski i zjadamy :)

Przepis otrzymany od Pokoje Gościnne w Komninie – pomorskie –www.komnino.pl

Chleb z mąki krupczatki – pomorskie2020-05-12T10:34:47+00:00
Potrzebne składniki:

1kg mąki krupczatki
50g drożdży
1 szklankę otrębów pszennych
6 łyżek łuskanego słonecznika
6 łyżek siemienia lnianego
3 łyżki sezamu
1,5 łyżki łuskanej dyn
3 łyżki cukru
1,5 łyżki soli
900 ml letniej wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Mieszamy ręką, tak aby uzyskać konsystencję prawie jak do naleśników i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie formy smarujemy oliwą i oprószamy bułką tartą. Ciasto mieszamy łyżką i przekładamy do foremek. Włączamy piec na ok. 205-215 (różne piece różnie grzeją). Do nagrzanego pieca wkładamy formy z ciastem. Wyciągamy w zależności od piekarnika po jakiś 45-50 minut.
Chleb powinien się studzić na kracie z pieca tak żeby z każdej strony miał dopływ powietrza

Przepis otrzymany od Pokoje Gościnne w Komninie – pomorskie –www.komnino.pl

Babka ziemniaczana – pomorskie2020-05-12T10:35:37+00:00
Potrzebne składniki:

2 kg ziemniaków (drobno startych lub przepuszczonych przez sokowirówkę. Można oczywiście użyć też do tego celu nożyków z robota kuchennego lub mechanicznej tarki z grubymi oczkami. Generalnie im bardziej miałka masa ziemniaczana – tym lepiej);
2 duże cebule;
15-20 dkg słoniny. Jeśli ktoś nie przepada za słoniną, może użyć boczku;
2 duże jaja;
2 łyżki mąki;
2 łyżki bułki tartej;
sól, pieprz, majeranek lub rozmaryn.

Przygotowanie:

Najpierw ucieramy ziemniaki. Jeśli w ruch poszła sokowirówka – mieszamy miąższ ziemniaczany z sokiem. Jeśli użyliśmy innych urządzeń do rozdrobnienia ziemniaków, pamiętajmy tylko, że im więcej soku ziemniaczanego, tym lepiej. Jeśli nie ma za wiele soku, trzeba będzie dodać do babki nieco więcej tłuszczu, żeby była odpowiednio wilgotna.
Następnie smażymy słoninę na skwarki, a gdy będą już prawie gotowe, dodajemy cebulę i czekamy, aż się lekko zrumieni. Wytopiony tłuszcz powinien nieco przestygnąć.
Mieszamy ziemniaki, tłuszcz, skwarki, cebulę, jajka, mąkę, sól, pieprz i zielone przyprawy. Babka musi być dobrze przyprawiona. Blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą (można też użyć kaszy manny do tego celu). Wylewamy masę ziemniaczaną i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 1,5 godziny.
Jeśli nie chcemy, aby wierzch był suchy – przykryjmy go folią aluminiową lub połóżmy na wierz cienkie płaty słoniny lub wiórki z masła.

Przepis otrzymany od Pokoje Gościnne w Komninie – pomorskie – http://komnino.pl/

Zupa – krem dyniowa2020-05-06T11:28:11+00:00
Potrzebne składniki:

Dynia ok. 1kg, ziemniaki 0,8 kg, marchew 2 szt., pietruszka 1 szt., cebula,  seler 1/2 małego, 1- 2 ząbki czosnku, śmietana 200ml, sól, imbir, pieprz nat., ziele ang., olej, natka pietruszki.

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa myjemy, obieramy, kroimy na duże cząstki. Do gotującej się wody, wrzucamy marchew, ziemniaki, pietruszkę, seler, wody tyle, aby przykryte były te warzywa, na wierzchu dynia, gotujemy do miękkości. Zeszkloną na oleju cebulkę, pokrojony czosnek dodajemy zupy, miksujemy. Doprawiamy śmietaną, do smaku dodajemy sól, imbir, pieprz nat.
Podajemy na ciepło z natką pietruszki.

Przepis otrzymany od Gospodarstwo Agroturystyczne u Ani - mazowieckie - http://agrokaweczyn.com/

Zupa marchwianka – mazowieckie2020-05-04T07:36:14+00:00
Potrzebne składniki:

marchew ok. 1,0 kg, ziemniaki 0,8 kg, fasola 0,2 kg, mięso wieprz. np. żeberka 0,5kg, mała pietruszka i natka, cebula, słodka śmietana 200 ml, przyprawy sól, listek laur, ziele ang.

Przygotowanie:

Fasolę gotujemy oddzielnie, po zagotowaniu odlewamy pierwszą wodę, uzupełniamy i gotujemy do miękkości. Mięso myjemy, gotujemy wywar, warzywa myjemy, obieramy. Do gotującego wywaru najpierw dodajemy marchew pokrojoną wzdłuż, wody tyle, aby przykryć marchew, po zagotowaniu dodajemy ziemniaki większe przekrawamy. Gotujemy do miękkości, wyjmujemy kości, listek i blendujemy. Dodajemy śmietanę, ugotowaną fasolę i przyprawiamy do smaku. Podajemy na ciepło z natką pietruszki.

Przepis otrzymany od Gospodarstwo Agroturystyczne u Ani - mazowieckie - http://agrokaweczyn.com/

Szarlotka z pianą2020-04-24T09:22:16+00:00
Potrzebne składniki:

3,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 1 margaryna, 5 dag masła, 5 dag smalcu, 5 żółtek, 1 kg jabłek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, cynamon

Przygotowanie:

Jabłka przesmażyć z cukrem (0,5 szklanki) i cynamonem.
Mąkę przesiekać nożem z tłuszczem na stolnicy. Dodać żółtka i zagnieść razem. Podzielić na dwie części. 2/3 ciasta schłodzić w lodowce, a 1/3 schować do zamrażalnika.
Białka ubić na sztywno z 0,5 szklanki cukru. Na koniec ubijania dodać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Ciastem z lodówki wylepić blachę. Podpiec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.
Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i warstwę białek z cukrem. Zmrożone ciasto zetrzeć na wierzch piany na dużych oczkach tarki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut w tem 180 stopni C.

Przepis otrzymany od Gospodarstwo Agroturystyczne Agroturystyka pod Jabłonią – lubelskie – www.podjablonia.pl/

Rozetki z jabłkami2020-04-24T09:19:46+00:00
Potrzebne składniki:

4 szklanki mąki pszennej, 400 gr masła, 2 łyżki cukru z wanilią, szczypta soli, 1 szklanka jasnego piwa, 1 kg jabłek

Przygotowanie:

Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych. Przesmażyć chwilę na maśle dodając 5 łyżek miodu.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Pokroić na niewielkie prostokąty. Ułożyć na nich ćwiartki jabłek i zlepić dwoma brzegami do środka (rozetki). Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec na złoto w tem 180 stopni C.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Przepis otrzymany od Gospodarstwo Agroturystyczne Agroturystyka pod Jabłonią – lubelskie – www.podjablonia.pl/

Babeczki z jabłkami2020-04-24T09:15:13+00:00
Potrzebne składniki:

4 jajka, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki oleju, łyżeczka cynamonu, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka sody, 5 jabłek, paczka rodzynek.

Przygotowanie:

Jabłka pokroić w kostkę i zalać olejem. Jaja zmiksować z cukrem i dodać pozostałe składniki. Gdy masa będzie gładka dodać jabłka z olejem i rodzynki.
Ciasto rozłożyć do papierowych foremek do pieczenia babeczek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut w tem. 180 stopni C.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Przepis otrzymany od Gospodarstwo Agroturystyczne Agroturystyka pod Jabłonią – lubelskie – www.podjablonia.pl/

Cebularz – mój własny2020-04-24T09:09:20+00:00
Potrzebne składniki:

50 dag mąki pszennej, 5 dag świeżych drożdży, 1 szklanka ciepłego mleka, 1 jajko, 5 dag masła, 1 łyżka cukru, 2 łyżeczki soli
Farsz: 3 duże cebule, 3 łyżki maku, 1 łyżeczka soli, olej

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem i zalać niewielką ilością ciepłego mleka. Po kilkunastu minutach połączyć z pozostałym mlekiem i rozpuszczonym masłem. Rozczyn dodać do mąki i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Wykrawać z ciasta niewielkie krążki i posmarować ich brzegi rozmąconym jajkiem. Na wierzchu ułożyć farsz z przesmażonej na oleju cebuli. Wstawić do piekarnika i piec ok 25-30 min.

Przepis otrzymany od Gospodarstwo Agroturystyczne Agroturystyka pod Jabłonią – lubelskie – www.podjablonia.pl/

Pesto z pokrzywy2020-04-24T08:57:27+00:00
Potrzebne składniki:

2 kubki młodych czubków z pokrzywy
2 łyżki parmezanu startego / oscypek/ser pikantny
5 całych orzechów włoskich
1 łyżka solonych orzeszków ziemnych
1 łyżka sezamu
8 łyżek oleju rzepakowego
Sól morska z młynka
Pieprz czarny z młynka
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Pokrzywę sparzyć wodą 70 – 80 st.C
Przestudzoną pokrzywę i wszystkie składniki miksować blenderem.
Przechowywać w lodówce.

Przepis otrzymany od Gospodarstwo Agroturystyczne Willa Jasna – małopolska – https://agroturystyka.pl/willa_jasna_id_621.html?ob=239

Dip – dresing z papryki2020-04-23T09:55:02+00:00
Potrzebne składniki:

3,0 kg papryki słodkiej
0.3 kg papryki ostrej
1,0 szklanka oleju
1,0 szklanka cukru
0,5 szklanki octu
0,6 kg przecieru pomidorowego 30%
2 płaskie łyżki soli
10 ząbków czosnku

Przygotowanie:

Paprykę ugotować w małej ilości wody przemielić przez maszynkę do mięsa połączyć z pozostałymi składnikami i za pasteryzować.

Mocny dodatek do wszystkich dań :-)

przepis otrzymany od Gospodarstwa Agroturystycznego Willa Jasna – https://agroturystyka.pl/willa_jasna_id_621.html?ob=239.

Zupa pomidorowa inaczej2020-04-17T11:55:57+00:00
Potrzebne składniki:

3-4 kiełbasy swojskie, koncentrat pomidorowy, jarzynka, 2 jajka, 2,5 szkl. mąki, koperek świeży.

Przygotowanie:

Zagotować ok. 3 l wody z kiełbasą pokrojoną w talarki. Jajka wymieszać z mąką i szklanką wody (tak jak na kluski lane). Ciasto kłaść na wodę tak jak kluski lane. Dodać koncentrat i koperek. Doprawić do smaku. Smacznego!

autor: Agroturystyka P. Godlewskiej w Gębicach, pow. Żary – lubuskie

Kurczak persillade2020-04-17T11:52:57+00:00
Potrzebne składniki:

1 kurczak
1 średnia pietruszka
1 główka czosnku
1 łyżka posiekanych oliwek
1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów
4 łyżki oliwy
1/4 szklanki białego wina
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Oczyszczoną pietruszkę i czosnek drobno posiekać (rdzeń korzenia pietruszki odrzucić), wymieszać, z łyżeczką startej w moździerzu soli) i dwoma łyżkami oliwy.
Kurczaka nadziać pietruszką z czosnkiem (persillade), posiekanymi oliwkami i suszonym pomidorem.
Natrzeć wierzch kurczaka solą i włożyć do lodówki na minimum 4 godziny. Wyjąć kurczaka z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej. Posmarować pozostałą oliwą. Piekarnik nagrzać do 200*C.
Piec kurczaka w ogniotrwałym naczyniu (piersią do dołu aby nie wyschła) przez około 40 minut. Przewrócić na drugą stronę i piec jeszcze około pół godziny (podlewając winem i wytworzonym sosem).
Pokroić kurczaka na ćwiartki i udekorować farszem.
Można podawać z pieczywem czosnkowym i sałatą.
Smacznego!

autor: Paweł Wieczor – lubuskie

Proziaki (pałanyce) bukowińskie2020-04-17T11:48:44+00:00
Potrzebne składniki:

40 dkg mąki, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 1 szklanka mleka zsiadłego (może być kefir), na czubek łyżeczki sody oczyszczonej.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sypkie wymieszać ze sobą, dodać mleko. Wyrobić jak ciasto na pierogi. Rozwałkować na grubość ok 1,5 cm. Pokroić na części wielkości kromki chleba. Piec w nagrzanym piekarniku ok 30 min 170*C (po 15 min przewrócić). Piecze się na suchej blasze, lub na kuchni węglowej. Smacznego!

autor: Skansen w Ochli – lubuskie – https://muzeumochla.pl/

Krężołki2020-04-16T11:57:42+00:00
Potrzebne składniki:

małe główki kapusty, najlepiej jesienne
przyprawy: czosnek, koper włoski, kminek, sól, ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie:

Główki kapusty oczyścić z zewnętrznych liści, naciąć głąb kapusty na krzyż na około 2 cm.
Gotować w osolonej wodzie do czasu aż widelec wbity w główkę będzie stawiał lekki opór.
Odcedzić, ostudzić i pokroić na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości główki).
Układać warstwami, najlepiej w glinianym garnku. Każdą warstwę posypujemy kminkiem, pokrojonym w plasterki czosnkiem, nasionami kopru włoskiego.
Całość zalać przygotowaną i wystudzoną zalewą.
Zalewa: na każdy litr wody jedna kopiasta łyżka soli, kilka ziarenek ziela angielskiego i kilka liści laurowych.
Kapustę docisnąć odwróconym talerzem, odstawić w ciepłe miejsce do zakiszenia na około tydzień.
Taka kapusta najlepiej smakuje jako samodzielna przekąska polana olejem lnianym lub rzepakowym na zimno tłoczonym, posypana pieprzem i solą do smaku.

autor: Wojciech Popko, Agroturystyka Polana - lubelskie - www.polana.info.pl/

Rydze kwaszone – a nie kiszone :-)2020-04-16T11:47:29+00:00
Potrzebne składniki:

rydze (najlepiej duże, są bardziej kruche po zakwaszeniu)
cebula
czosnek
przyprawy: sól, pieprz ziołowy i czarny, ziele angielskie, liść laurowy, ocet jabłkowy

Przygotowanie:

Rydze oczyścić, opłukać wodą, obgotować w lekko osolonej wodzie, 5 min od momentu zagotowania.
Rydze odcedzić, wystudzić na durszlaku. Po ostygnięciu układamy warstwami, blaszkami to góry, najlepiej w glinianym garnku.
Każdą warstwę posypujemy drobno posiekaną cebulą z czosnkiem,solą, pieprzem ziołowym i czarnym, skrapiamy octem jabłkowym (najlepiej własnej produkcji). Na każdą warstwę układamy kilka liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego. Ostatnią warstwę dociskamy odwróconym talerzykiem.
Naczynie z rydzami odstawiamy na około tydzień w temperaturze pokojowej do zakwaszenia.

Według tego samego przepisu możemy kwasić również opieńki i boczniaki.

autor: Wojciech Popko, Agroturystyka Polana – lubelskie – www.polana.info.pl/

Schab z dzika faszerowany sarniną2020-04-15T11:35:12+00:00
Potrzebne składniki:

mielone mięso z sarniny, schab, jajko, sól, pieprz, czosnek.

Przygotowanie:

Wyciąć ze schabu grubszy plaster, następnie rozciąć, ale nie do końca, rozbić obydwa płaty, tworząc kieszeń na mielone mięso z sarny. Mięso z sarny zmielić na średnich oczkach, dodać jajko, przyprawić: sól, pieprz, czosnek. Kieszeń napełnić tak przygotowanym mięsem, zaklepać boki, obtoczyć w panierce i piec na patelni z obu stron. Podawać z sosem borowikowym. Smacznego!

Kociołek Gospodyni2020-04-15T11:13:20+00:00
Potrzebne składniki:

2 kg różnego rodzaju mięsa ( do wyboru karkówka, łopatka, szynka, żeberka ), 2 papryki czerwone, 2 papryki żółte, 2 papryki zielone, 2-3 marchewki, 2-3 cukinie, por, 1 średni seler, 2 brokuły, 2 kalafiory, kapusta, 2 kg ziemniaków, kilka cebul, szklanka wytrawnego wina czerwonego (niekoniecznie, ale polepszy smak), tłuszcz do smażenia (smalec lub olej), przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, majeranek), gałązki rozmarynu i tymianku do smaku, duży pęczek natki pietruszki.

Przygotowanie:

W kociołku układamy warstwami pokrojone w grube plastry mięso i pokrojoną w duże paski wszystkie rodzaje papryki, marchewkę w talarki, grubo pokrojoną kapustę, seler, por i cebulę w ćwiartki. W trakcie układania lekko doprawiamy do smaku. Podsmażamy na smalcu lub oleju na złoto, następnie podlewamy wodą i dusimy ok. 30 minut sprawdzając miękkość mięsa. Gdy mięso pomału „dochodzi”, dodajemy pokrojone na ćwiartki ziemniaki, gałązki tymianku i rozmarynu, a po chwili pokrojoną w grubsze plastry cukinię, różyczki kalafiora i brokuł. Dolewamy czerwonego wina. Po około 15 minutach sprawdzamy smak i miękkość mięsa i warzyw. Mięso powinno być mięciutkie, a ostatnie wrzucone warzywa uduszone na pół twardo. Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Najlepiej smakuje, gdy spożywamy na wolnym powietrzu, w dobrym towarzystwie, popijając lampką czerwonego wina.

Kaczka z makaronem2020-04-15T10:35:06+00:00
Potrzebne składniki:

400g makaronu, 500g brokułów, 500g fileta z kaczki, 3 średnie cebule, 5 ząbków czosnku, 3 łyżki oleju,
sól, pieprz, vegeta

Przygotowanie:

Fileta z kaczki naciąć od strony skóry na krzyż, natrzeć przyprawami i pozostawić na 2-3 godziny w lodówce. Na rozgrzanej patelni usmażyć filet na złoty kolor (ok 2 minut z każdej strony, w zależności od grubości), zaczynając smażenie od strony skóry.
Po tym czasie zdjąć fileta z patelni i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Na tej samej patelni po dodaniu oleju smażymy cebulę pokrojoną w plastry oraz czosnek, dodajemy ugotowany makaron, a także ugotowane brokuły.
Całość delikatnie mieszamy,doprawiamy do smaku i chwilę dusimy. Kroimy filety w plastry, układamy na gotowym daniu. Smacznego!

Przepis podają P. Charsonowie z agroturystyki w Gręzawie, pow. Żary – lubuskie-  www.agroturystyka-charson.pl/

Pieczeń rzymska z suszonymi pomidorami2020-04-15T10:27:09+00:00
Potrzebne składniki:

1 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego),
1-2 jajka,
3-4 ząbki czosnku,
1 cebula (pokrojona w drobną kostkę),
natka z pietruszki (dużo),
1-2 kajzerki lub bułka tarta,
2 łyżeczki majeranku,
1 łyżeczka oregano,
1 łyżeczka tymianku,
1-2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
zioła prowansalskie,
sól (odrobina),
250 gr sera feta,
5-6 suszonych pomidorów.

Przygotowanie:

Składników jest sporo, ale pracy wręcz odwrotnie. :-)

Piekarnik nastawiamy na 180- 200 stopni. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Uważajcie na tym etapie z solą!!! Pamiętajcie, że mięso będziemy łączyć z fetą i pomidorami, które są bardzo słone.
Połowę naszej mięsnej masy przekładamy do dużej foremki (takiej na pasztet) lub do 2 mniejszych.
Pokrojoną w kostkę fetę układamy na pierwszej warstwie mięsa, dodajemy pokrojone w paski pomidory i przykrywamy to pozostałą częścią mięsa (ważne aby feta została “zamknięta” po bokach, więc starannie ułóżcie górną część zwłaszcza po bokach.
Tak uformowaną pieczeń wkładamy do piekarnika na ok. godzinę przy temp. 200*C.

Po wyciągnięciu poczekajcie chwilę, zanim zaczniecie kroić, bo zbyt gorąca pieczeń będzie się rozpadać. Smacznego!

Przepis podają P. Bosiaccy – agroturystyka w Starym Jaromierzu pod Wolsztynem.

Koryto Zamostowskie2020-04-15T07:28:33+00:00
Potrzebne składniki:

Różne rodzaje mięs: dziczyzna, schab,
olej, śmietana/ masło,
czerwone wino,
marchew, brokuły, brukselka, kalafior, ziemniaki, czerwone buraczki,
owoce,
miód,
sól, pieprz

Przygotowanie:

„Koryto zamostowskie” składa się z dziczyzny, parowanych warzyw, ziemniaków w śmietanie oraz musu z czerwonych buraczków.
Dziczyznę, najlepiej dzicze żeberka, schab lub kęsy z łopatki marynujemy (w dość dowolny i różnorodny sposób, nie zapominając o miodzie i jałowcu!) na sucho lub mokro nie krócej niż 24 godziny. Porcje mięs obsmażamy na gorącym tłuszczu a następnie dusimy do miękkości z dodatkiem dobrego, czerwonego wina (wersja dla dzieci i młodzieży bez tego dodatku). Warzywa: marchew, brokuły, brukselka czy kalafior gotujemy na parze. Pokrojone w plastry ziemniaki układamy warstwami w żaroodpornym naczyniu przesypując pieprzem i solą. Zalewamy dobrą, 30-sto procentową śmietaną dodajemy łyżkę masła i pieczemy w piekarniku około 100 minut w temperaturze 180 stopni. Zmiksowane, czerwone buraczki podgrzewamy na maśle i doprawiamy do smaku. Topolowe, drewniane koryto wykładamy liśćmi z rabarbaru, kapusty lub innymi zielonymi elementami z ogrodu czy lasu. Na nie wykładamy upieczone kawałki dziczego mięsa, obkładamy parowanymi warzywami dodając owoce brzoskwiń, jabłek czy gruszek z własnych kompotów. Do tak przygotowanego zestawu niezbędna jest nalewka farmaceutów.
No to smacznego!

Przepis podaje agroturystyka P. Ignatowiczów w Zamostowie, pow. Międzyrzecz – lubuskie – https://zamostowo.pl/

Domowy chlebek zdrowia2020-03-30T10:35:18+00:00
Potrzebne składniki:
  • 5 dkg drożdży

  • 3 łyżeczki cukru

  • 1 kg mąki pszennej

  • 1 szklanka otrębów

  • 3 łyżeczki soli, 3 ł. sezamu, 3 ł. pestek z dyni, 3 ł. pestek z słonecznika

  • 1 l. ciepłej wody (około)

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem w ciepłej wodzie. Mąkę przesiać dodać pozostałe sypkie składniki wlać rozczyn drożdżowy wymieszać. Wyrobione ciasto odłożyć na godzinę do wyrośnięcia od czasu do czasu mieszać.
Piec przez godzinę w temp. 180 0 C

Przepis otrzymany od Gospodarstwo Agroturystyczne Willa Jasna – małopolska – https://agroturystyka.pl/willa_jasna_id_621.html?ob=239