Gdzie w agroturystyce nauczysz się piec chleb? Poznaj gospodarstwa, które trzeba odwiedzić
Sprawdzony przepis na chleb na zakwasie? Znajdziesz go w agroturystyce! Podczas letniego wypoczynku wiele z gospodarstw prowadzi warsztaty kulinarne podczas których nauczysz się jak piec chleb samodzielnie.
Kwarantanna wyzwoliła w nas piekarski zew. W wielu domach ruszyła chałupnicza produkcja chleba. Jeżeli chcesz poznać sprawdzone rady jak przekładać ciasto lub jaką mąkę najlepiej wybrać, koniecznie skorzystaj z wiedzy gospodyń z wieloletnią praktyką.
Wakacje na wsi to nie tylko piękne widoki, świeże powietrze i zdrowa, polska żywność. Gospodarze oferują różnorodne atrakcje i warsztaty, np. pieczenia chleba. A przecież nie ma lepszego nauczyciela niż prawdziwa gospodyni, która od lat sama wypieka chleb, bazując na doświadczeniu przekazywanym z pokolenia na pokolenie. To ona podzieli się z Tobą wypracowanymi przez lata praktyki poradami, które uczynią twój wypiek jeszcze smaczniejszym. Gospodyni nauczy cię również jak studzić i przechowywać chleb, a także jak rozpoznać dobrą mąkę. Właściciele gospodarstw agroturystycznych doradzą, gdzie znaleźć smaczną i zdrową żywność z naszych, polskich pól.
Poznaj nasze propozycje, gdzie możesz uczyć się na domorosłego piekarza:
Sycyn pod Lipą – woj. wielkopolskie
Sycyn pod Lipą to miejsce pachnące świeżym chlebem i przepysznymi bułkami. W Sycynie nauczycie się jak w domowych pieleszach piec chleb przypominający wakacyjną błogość. Nie samym chlebem żyje człowiek, czekają tam na ciebie również inne atrakcje – spływy kajakowe, wędkarstwo, motocross. Sycyn to również las obfitujący w grzyby i jagody oraz miejsce na wędrówki piesze czy przejażdżki rowerowe.
Sycyn 4 64-600 Popówko
Nad Soliną, miejscem pełnym niepowtarzalnego uroku, znajdziemy gospodarstwo U Flika. Zobaczysz tam, jak w specjalnym piecu wypiekany jest chleb. To nie wszystko, gospodarze nauczą cię jak samemu przygotować swój chleb i upiec go we własnym piekarniku. Jeżeli wcześniej nie próbowałeś lub twoje próby były niezbyty udane, nie przejmuj się. Pod kierunkiem Państwa Mariki i Romana Glapiaków szybko nauczysz się wszystkiego, co najważniejsze, aby upiec pyszny chleb.
Dźwiniacz Dolny 13, 38-700 Ustrzyki Dolne
W Beskidzie Wyspowym znajdziesz Owieczkę – przepiękne gospodarstwo agroturystyczne Państwa Mari i Tadeusza Zygadło, które ugości każdego i pozwoli zakosztować wszystkich lokalnych smaków. Najważniejszym z nich jest jednak niezapomniany smak chleba. W Owieczce nauczycie się jak go przygotować. Ale to nie koniec atrakcji! Na terenie gospodarstwa znajdują się las i czysta, bezpieczna rzeka, a także miejsce, gdzie możecie grillować i biesiadować. A dla aktywnych – boisko do piłki nożnej i piłki plażowej.
Owieczka 40, 34-606 Łukowica
Agroturystyka pod Lipą – woj. lubelskie
Na Roztoczu, u Pani Anny Maciąg, wśród wielu atrakcji przyrody i regionu, króluje najpyszniejsza rozrywka, a mianowicie kuchnia lokalna. Znajdziecie tam wszystko, od czego na samą myśl robimy się głodni: domowe wędliny, herbatkę z 400-letniej lipy, swojskie jajka, mleko prosto od krowy i domowy chleb. Jego smak może pozostać z wami na dłużej, gdy podczas warsztatów nauczycie się jak go zrobić w domowych pieleszach. A więc? Ruszaj na Roztocze.
Chłopków 47 23-440 Frampol
Na koniec mamy jeszcze mały bonus, w postaci Tylickich Wzgórz w woj. małopolskim
Tuż obok Krynicy Górskiej znajduje się wyjątkowe gospodarstwo agroturystyczne Tylickie Wzgórze. Przepełnione jest ono aromatem wypieków. U Państwa Justyny i Grzegorza Królikowskich najważniejsze miejsce znajduje bowiem ciasto. Przepyszne, zrobione z najlepszych lokalnych produktów na podstawie przepisów naszych babć. Coś, czego nie da się dostać w cukierni. Ale można zabrać z sobą do domu i w zimowy wieczór odtworzyć aromatyczny sernik, który złagodzi wspomnieniami oczekiwanie na kolejne lato.
Konfederatów Barskich 29a, 33-383 Tylicz
Odpoczywaj na wsi, bo jest tam pięknie i… smacznie!