Piknik „Poznaj Dobrą Żywność”, odbył się 11 maja 2019 r. na terenie Tor Wyścigów Konnych Służewiec. Organizatorem pikniku było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Piknik to święto polskiej żywności, w trakcie którego ponad 100 wystawców zaprezentowało swoje produkty oznaczone znakiem Poznaj Dobrą Żywność czyli produkty tradycyjne, regionalne i ekologiczne. W programie Pikniku znalazły się pokazy kulinarne, pokaz zabytkowych maszyn i urządzeń rolniczych, prezentacja ofert gospodarstw agroturystycznych, a także wystawa zwierząt hodowlanych.
Strefa przygotowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Odpoczywaj na wsi” została zorganizowana we współpracy z CDR w Brwinowie – Oddział w Krakowie, PFTW „Gospodarstwa Gościnne”, LOT „Krainę Lessowych Wąwozów” oraz POT, gdzie można było zapoznać się z szeroką ofertą gospodarstw agroturystycznych, zagród edukacyjnych oraz konsorcjów „Turystyki wiejskiej” i „Polskich Szlaków Kulinarnych”.
Stoisko przede wszystkim służyło prezentacji informacji o agroturystyce w Polsce, ofertach pobytowych w kwaterach, zagrodach edukacyjnych. W ramach działań edukacyjnych został zorganizowany konkurs – z nagrodami: „Quiz wiedzy – tradycyjna kuchnia polska”.
Nagrodą główną był voucher pobytowy w gospodarstwie agroturystycznym. Nagrody w konkursie wręczył Pan Minister Jan Krzysztof Ardanowski.
Na stoisku „Odpoczywaj na wsi” można było również „na żywo” uczestniczyć w zajęciach realizowanych przez twórców ludowych. Warsztaty realizowane były przez Gminny Ośrodek Kultury w Wojciechowie, który prowadzi Muzeum Kowalstwa. W strefie „Odpoczywaj na wsi” również w specjalnie przygotowanym namiocie odbywały się zajęcia edukacyjne pt. „Szlak żelaza i kowalskich tradycji”. Również zostały poprowadzone pokazy kucia podkowy przez kowala Pana Romana Czernieca, Prezesa Stowarzyszenia Kowali Polskich. W czasie pokazów, kowal zaprezentował stare techniki kowalskie, opowiadał historię oraz przedstawiał cechy regionalnego kowalstwa w Polsce.



