Góry Świętokrzyskie jakich nie znacie.

Zastanawiasz się gdzie go spędzić wakacje  – Góry Świętokrzyskie jakich nie znacie.

Mówiąc o górach, nie zapominajmy również o najstarszych górach w naszym kraju, czyli o Górach Świętokrzyskich, gdzie nie brakuje licznych gospodarstw agroturystycznych. Turyści mogą zatrzymać się w tej pięknej okolicy, skosztować lokalnych przysmaków, wziąć plecak i ruszyć w drogę przemierzając przy tym liczne szlaki turystyczne, albo zaplanować niezwykły dzień na miejscu.
Oczywistym punktem na szlaku dla każdego turysty, który będzie spędzać swój urlop w gospodarstwach agroturystycznych u podnóża gór Świętokrzyskich, jest Łysa Góra – inaczej Święty Krzyż, „Jaskinia Raj”, Zamek Królewski w Chęcinach czy jeden z najstarszych polskich drzew – słynny „Dąb Bartek”, nazywany Królem Puszczy Świętokrzyskiej.
W Nowej Słupi nad strumykiem, u podnóża Łysej Góry zlokalizowane jest Centrum Kulturowo-Archeologiczne, gdzie zgromadzono liczne chaty, ziemianki, w jakich zamieszkiwali bądź, w których przebywali ludzie zajmujący się wytopem żelaza w czasach prężnie działającego ośrodka metalurgicznego. Z kolei w Hucie Szklanej w gminie Bieliny mieści się Średniowieczna Osada, w której czas cofa się o kilka stuleci. XI i XII-wieczne zagrody i warsztaty oraz Dom Zielarki zapraszają do odbycia tej niesamowitej podróży w czasie. Z kolei ci, którzy marzą o spotkaniu oko w oko z tyranozaurem powinni odwiedzić Bałtowskim Park Jurajski. Natomiast Galeria Minerałów
i Skamieniałości w Św. Katarzynie zaprasza do fascynującego świata minerałów, ukazujących piękno kryształów jako form doskonałych, stworzonych przez naturę. Nie bez powodu region ten może poszczycić się unikatowym obiektem UNESCO, którym są pradziejowe kopalnie krzemienia pasiastego w Krzemionkach. Do świata pełnego barw i zapachów, które dodatkowo mają pobudzić wyobraźnię i zaangażować, zaprasza również Muzeum Żywej Porcelany w Ćmielowie. Zamiast tradycyjnego oprowadzania, turyści odbywają podróż z przewodnikiem i poznają cały proces produkcji porcelanowych figurek. Ogromną atrakcją jest wejście do wnętrza starego, oryginalnego pieca,
który służył do wypału porcelany, a który obecnie jest wyjątkową salą multimedialną, w której przybliżany jest proces produkcji porcelany.
Jednak Góry Świętokrzyskie to coś więcej niż tylko geologia i paleontologia. Ci, którzy będą odpoczywać w kwaterach agroturystycznych w okolicach Sandomierza, powinni koniecznie skorzystać z jednej z oferty „3xA” w ramach Sandomierskiego Szlaku Jabłkowego. „Apetycznie”, „Artystycznie” albo „Aktywnie”. Każdy znajdzie coś dla siebie wybierając pośród wizyt w sadach, zwiedzając rodzinne winnice, kosztując domowych przetworów i naturalnych miodów, czy obserwując jak powstają wyroby rękodzielnicze, obrazy i kompozycje kwiatowe, czy też spędzając czas aktywnie, np. biegając, jeżdżąc rowerem, łowiąc ryby, korzystając z przejażdżki wierzchem czy bryczką. „Sandomierskie śniadanie”, deser „pod chmurką”, „Ludowa biesiada z cysterskim smakiem”, „Podróż w krainę origami” czy „Kalejdoskop spokojności” to tylko początek – katalog oferty gospodarstw agroturystycznych jest znacznie dłuższy…
Jeden z najważniejszych elementów naszej kultury rolnej jest cukrownictwo, z którego historią możemy zapoznać się w Izbie Pamięci Cukrownictwa, zlokalizowanej na terenie pierwszej na ziemiach polskich cukrowni buraczanej „Częstocice” właśnie w rejonie Gór Świętokrzyskich. Gromadzi ona obiekty związane z przemysłem cukrowniczym: firmy produkujące nasiona buraka cukrowego, urządzenia i aparaturę dla przemysłu cukrowniczego, uprawy buraków cukrowych oraz działalność cukrowni wykorzystując multimedia. Z kolei w Starej Kuźnicy nad rzeką Młynkowską znajduje się jedyna w Polsce, zachowana w pierwotnej postaci, zabytkowa kuźnia z układem wodnym z XVIII w. Tuż przy drewnianym budynku kuźnicy zlokalizowane jest urządzenie spiętrzające wodę i wprawiające w ruch młot naciskowy uderzający blisko 60 razy na minutę w olbrzymie kowadło i drewniane miechy. Jeśli zaś chcecie poczuć klimat pachnącej polskiej wsi, koniecznie odwiedźcie Park Etnograficzny w Tokarni.
Tu świat się zatrzymał w XIX i XX wieku. W skansenie na wolnym powietrzu zgromadzono obiekty w naturalnych zespołach osadniczych, fragmenty wsi, w których zagrody stanowiące warsztat pracy rolnika sąsiadowały z obiektami przemysłu wiejskiego, takimi jak młyn, wiatrak, kuźnia.
Region Świętokrzyski to raj również dla smakoszy regionalnych dań i potraw oraz zdrowej żywności. Rosnącą sławą cieszą się świętokrzyskie owoce: śliwka szydłowska, śliwka Damacha z Ponidzia, sandomierskie jabłka, wiśnie ze Słupi Nadbrzeżnej czy truskawki z Bielin. Równie smaczne są potrawy z „korczyńskiej fasoli” czy bodzentyński chleb pochodzący ze starej piekarni na Rynku Głównym w Bodzentynie. Wypoczywając w Świętokrzyskim należy koniecznie skosztować „Zalewajki świętokrzyskiej”, a na turystów odwiedzających Raków czeka historyczna potrawa „Dzionie”, której głównymi składnikami są maca i podgardle wieprzowe. Z kolei wybierając podróż szlakiem „Świętokrzyskiej Kuźni Smaków” odwiedzicie kilka winnic i pasiek, gospodarstwa rybackie, piekarnie i cukiernie, skosztujecie sławnej krówki opatowskiej i tradycyjnie wyrabianych wędlin wpisanych na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, albo uhonorowanych w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo – smaki regionów”.